”Att det kunde bli så bra. När det började så dåligt.”

Varje år får många barn i Sverige en tuff start i livet. De föds antingen alldeles för tidigt eller drabbas av komplikationer vid förlossningen. Födelsefonden finns för att alla ska få en chans. Pengarna går oavkortat till den forskning vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet som rör graviditet, förlossning och den nyfödda.

Men Födelsefonden stöttar inte bara forskningen. De vill också vara ett stöd för de familjer som får ett barn som har behov av intensivvård. Därför har vi tillsammans med Födelsefonden och Neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset tagit fram boken ”Sen dagen du föddes har inget varit sig likt”. Boken ges till föräldrar som ligger inne med sina nyfödda barn på sjukhuset och den innehåller historier berättade av människor som har varit i samma situation. Människor som har varit i kris, men som idag ett antal år senare har ett barn som hoppar, leker och skrattar som andra barn. Vi vill att boken ska ge hopp och visa att något som börjar så dåligt kan bli så bra.

Förutom berättelserna innehåller boken konkreta tips från personalen på neonatalavdelningen om hur föräldrarna ska ta hand om sina barn på bästa sätt och om hur det är att vara inskriven på avdelningen. Den ger också svar på i alla fall en del av de tusentals frågor man har som förälder till ett nyfött barn som behöver intensivvård.

Vi vill rikta ett stort tack till de föräldrar som delade med sig av sina historier och till Födelsefonden för att ni finns och gav oss förtroendet att göra boken tillsammans med er. Tack också till Johanna Kallin för de fina illustrationerna.

Psst! Vill du skänka en gåva till Födelsefonden kan du göra det på Swish 1239007931 eller PG 90 07 93.